Taartwedstrijd ‘festival der zoete verleidingen’

Afgelopen donderdag heb ik meegedaan aan een taartwedstrijd op het ‘Festival der zoete verleidingen’ in Sleen (Drente).
Het was een erg leuke ervaring om mee te doen!

Bij toeval kwam ik via Facebook een bericht tegen over het inschrijven voor de taartwedstrijd. De eerste 25 aanmelders mochten deelnemen aan de wedstrijd.
Zodra ik dit bericht las, heb ik de organisatie gelijk een mail gestuurd. Gelukkig was ik de 21e inschrijver en kreeg ik al snel een mail terug dat ik mee mocht doen.

Uiterlijk 3 weken voor de wedstrijd moesten we ons recept aan de organisatie doorgeven. Het uitkiezen van een recept was nog best lastig.
Vorig jaar heb ik ook een meegedaan aan een taartwedstrijd en toen had ik het mezelf heel moeilijk gemaakt ( door het uitkiezen van een ingewikkeld recept en de taart had ik toen in de vorm van een Zaans hotel proberen te maken). Voor deze wedstrijd wilde ik mij meer richten op de kwaliteit van de smaken dan op de vormgeving.
Uiteindelijk heb ik besloten een taart te maken met rode vruchten, pistache en lange vingerdeeg (Charlotte).

De woensdag voor de wedstrijd had ik vrij genomen van mijn werk om ’s ochtends op de markt verse ingrediënten te kunnen halen voor de taart. ’s Middags ben ik de keuken in gegaan en heb ik eerst zelf pistachepasta gemaakt. Daarna ben ik verder gegaan met de vulling (rode vruchten en pistache bolletjes). Deze moesten 2 uur in de vriezer, dus het was belangrijk dat deze als eerste bereid werden.
Het bakken verliep allemaal heel soepel. Het deeg was goed gelukt en de vulling was ook helemaal naar wens. Aan het eind van de middag waren alle losse onderdelen klaar en kon de taart opgebouwd worden. Precies om 18.00 uur was ik klaar en kon de taart de koeling in tot de volgende dag. Een half uur voordat we moesten vertrekken heb ik het verse fruit nog verdeel over de taart en toen alles goed ingepakt en met koelelementen en een koeltas vervoerd naar het oosten van het land.

Onderweg naar het oosten hadden we al veel regen gehad en bij aankomst op het festival kwam het met bakken uit de lucht. We hebben eerst 10 minuten geschuild onder een parasol. Daarna moesten we toch echt vertrekken naar de wedstrijdkraam. Gelukkig hadden ze daar een overdekte kraam en terwijl alle deelnemers de taarten zo optimaal mogelijk aan het presenteren waren, klaarde de lucht weer op en kwam het zonnetje zelfs een beetje door.

Om 13.30 uur liepen alle deelnemers met hun taart in een lange stoet over het festivalterrein naar de plek waar de taarten verkocht zouden worden. Iedereen had één stukje taart achtergelaten op een bord, zodat de jury deze kon proeven.
De rest van de taart kon het publiek voor €2,50 per stukje kopen. Het bedrag dat hiermee opgehaald werd ging naar stichting de wensambulance.

Door de regen was al veel publiek vertrokken en ging de verkoop van de taarten niet heel snel. Na een uur heb ik mijn taart weer terug in de koeling gezet en ben ik zelf langs alle gezellige kraampjes gaan wandelen en het nieuwe hartige bakboek van Rutger van den Broek aangeschaft!

Om 16.30 uur maakte de jury, die bestond uit Rutger van den Broek (winnaar Heel Holland Bakt),  Roderik Seubers (chefkok van restaurant De Gaffel in Valthe) en Christina Blacha (bonbonmaakster en eigenaresse van Chocolaterie De Kolibrie), de uitslag bekend. Na de uitslag gaf de jury iedereen nog persoonlijk feedback over zijn/haar taart. Helaas zat mijn taart niet in de top 3, maar het feedback van de jury was wel zeer positief!

Aan het eind van de dag ging ik tevreden naar huis. Na het zien van al die lekkere taarten ben ik weer volop geïnspireerd geraakt!

Momenteel kunnen er geen taarten besteld worden via de webshop. Mocht u een taart willen bestellen, neem dan contact op via info@nienkesbakery.nl Sluiten